Potatis till midsommar


Till midsommar vill man ju gärna ha sin egen potatis och då är det dags att börja nu. Sättpotatis läggs fram ljust och svalt för att få fram små groddar innan man plantera ut dem när jorden är minst 8 grader varm och det brukar vara i början av maj. Vill man skynda på det hela extra mycket kan man låta potatisarna ligga till hälften i jord. Då utvecklar de rötter också och det blir potatis ännu snabbare.

Sätt potatisen 8-10 cm djupt, 30-40 cm mellan varje potatis och 50-60 cm mellan raderna. Potatis vill inte ha så mycket näring. Kupa potatisen när blasten är 15 cm hög. Det fungerar också bra att täcka den med halm, gräsklipp eller annat trädgårdsavfall istället för att kupa.

Årets potatis heter Venezia och den finns att köpa hos oss, dvs. Ljunggrens Trädgård på Skarpö i Vaxholm, 1 kg 60 kr.

Venezia är en tålig delikatesspotatis som ger stor skörd. Sorten är en riktig restaurangfavorit med utsökt smak och fin skalfinish.

Till sill och gräddfil vill man ju ha lök också. Ett fantastiskt enkelt och effektivt sätt att odla lök är att sätta dem tätt i en pallkrage och sedan skörda dem genom att helt enkelt glesa lökarna. De första skördas då som ganska smala salladslökar. Kan användas istället för gräslök till sillen. Under sommaren växer lökarna till sig och på hösten har de sista i pallkragen växt till vanlig lökstorlek.

Jag säljer sorten Boga, 250 g för 40 kr. Den passar att odlas på de flesta jordar. Sorten har bra rotsystem som garanterar hög skörd av stora lökar. Boga ger runda, bronsfärgade lökar med mycket bra lagringsegenskaper.

Du kan köpa lök och potatis vid mina kurstillfällen eller ring mig 0730-27 99 00 och boka en tid för avhämtning. Betala med Swish eller kontanter går bra.

#Potatlis #Venezia #Odlasjälv #Vaxholm #Skarpö #Trädgårdsmästare

Kontakt

Följ

  • Instagram

Mobil 0730 27 99 00

©2019 Go Bananas Agency